Info-inspo!
Er zijn verschrikkelijk veel mogelijkheden wanneer het aankomt op de afwerking van jouw drukwerk. Of je nu nieuwe bedrukte enveloppen nodig hebt, huwelijksuitnodigingen of visitekaartjes; soms zie je door de bomen het bos niet meer. In deze blog lees je enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van deze belangrijke keuzes.
Wat is afwerking?
De afwerking van jouw drukwerk zegt veel over de uitstraling, het doel en het gevoel dat de ontvanger erbij krijgt wanneer deze ernaar kijkt. Met afwerking bedoelt men vooral de nabehandeling van het papier. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van een glans- of matlaminaat, het toevoegen van goudfolie of het pregen (reliëfdruk) van het papier. Dit zijn allemaal afwerkingen die door de drukker worden aangebracht op het papier nadat deze is gedrukt. Niet alle drukkers hebben dezelfde afwerkingsmogelijkheden, vraag dit dus zeker even na!
1
Doel en doelpubliek
Hou jouw doel en doelpubliek in het achterhoofd bij het kiezen van papiersoorten en afwerking. Niet alle papiersoorten zijn geschikt voor alle soorten afwerking. Een papiersoort met een duidelijke en voelbare structuur leent zich bijvoorbeeld minder goed voor het drukken van volvlakken of haarscherpe foto’s. Het is dus belangrijk op voorhand na te denken over de inhoud van jouw drukwerk. Daarop kan je dan verder bouwen en beslissen welke papiersoort het beste is. Weet je weinig af van papiersoort en afwerking? Vraag dan om een ‘samplepack’ bij jouw lokale of online drukker. Op de samples kan je meestal informatie terugvinden over de papierkwaliteit en functie.
Ook bij de afwerking zijn er grote verschillen als het aankomt op de uitstraling van jouw drukwerk. Ter illustratie: een bedrijfsleider van een IT bedrijf die printerpapier nodig heeft met het bedrijfslogo, kiest best voor een hagelwitte en strakke papiersoort zonder specifieke afwerking. Een weddingplanner met hetzelfde probleem kiest in dat opzicht beter voor een crèmekleurig papier met een klein detail in goudfolie als afwerking. Je ziet al snel dat er iets niet klopt wanneer de IT-bedrijfsleider zou kiezen voor crèmekleurig papier met goudfolie.
2
Combinaties
Er zijn vele combinaties mogelijk als het gaat om de afwerking van je drukwerk. Een voorbeeld daarvan betreft de combinatie van een softtouch- of matlaminaat (voor een luxueuze uitstraling) en een spot UV-lak. Spot UV-lak is een glanzende laklaag die op bepaalde onderdelen van het drukwerk worden aangebracht. Doordat het papier een matte uitstraling heeft, komen de delen waar glanzende spot UV-lak is aangebracht nog beter tot hun recht. Deze techniek werd toegepast op de visitekaartjes van Caligrafix Productions. Het loont zich dus zeker om de mooie combinaties te vinden om net dat beetje extra uitstraling te genereren.
3
Budget
Natuurlijk komen afwerkingsmogelijkheden met hun prijs, en dat kan erg veel verschillen van drukker tot drukker en per soort afwerking. De prijs voor een spot UV-lak is doorgaans bijvoorbeeld goedkoper dan het pregen van papier (reliëfdruk), omdat de drukker voor deze laatste techniek vaak een gepersonaliseerde preeg (mal) moet maken die na het drukken van jouw drukwerk niet meer gebruikt kan worden. Vraag dus zeker altijd eerst een prijsofferte zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
Indien je toch niet verder komt met deze tips kan de grafisch ontwerper je daarin zeker ondersteunen. Deze is op de hoogte van alle mogelijkheden omtrent papiersoorten en afwerking. Neem vrijblijvend contact op om de afwerkingsmogelijkheden te bespreken van jouw drukwerk.
Calissa van Caligrafix Productions
Reactie plaatsen
Reacties